• Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. | str. Florarii 4, Parter 5P, or. Chișinău, Republica Moldova.

Factori ce afectează somnul

Factori influienta somnFactori influienta somn

Un somn odihnitor este cel mai important factor pentru sănătatea fiecăruia din noi. Însă, acesta paote fi afectat de un șir de factori ce pot influiența negative somnul. Iată câțiva dintre acești factori:

Un mediu gălăgios sau incomod

Odată ce adormim, corpul nostru începe să se relaxeze. Astfel, chiar dacă noi ne simțim somnoroși, creierul nostru este încă activ, în acest mod orice zgomot sau disconfort ne poate împiedica să adormim. Chiar și după jumătate de oră de somn ”superficial”, iar apoi când intrăm în somnul ”profund” când este mai greu să fim treziți, există câteva lucruri ce vor fi mereu în stare să ne trezească, cum ar fi când cineva strigă cu voce tare. Astfel, un mediu gălăgios sau incomod este unul din factorii ce poate influiența calitatea somnului nostru.

Un program haotic

Fiecare din noi știe cât de importante sunt orele de somn. În acest mod, un program încărcat ce reduce orele disponibile de odihnă poate afecta grav starea noastră și cel mai probabil noi nu vom dormi suficient. Astfel, noi nu vom ajunge la ”somnul profund” și mai mult la un stadiu numit REM (mișcarea rapidă a ochilor) – o fază de somn în care se visează cel mai mult.

Cafeaua, alcoolul și mâncarea târzie

Factorii stimulatorii, cum ar fi cafeaua, alcoolul, tutunul și mâncarea târzie sunt acele lucruri ce influiențează somnul. Cofeina, cât și băuturile bogate în cofeină ne împiedică să adormim. Alcoolul ne face să sforăim și să respirăm mai greu, iar chiar dacă inițial acesta ne ajută să adormim, odată cu eliminarea alcoolului din organism noi ne trezim. De asemenea, mâncărurile târzii, de exemplu: bacon, brânză, nuci, etc. stimulează creierul și conțin tiramină – cel ce ne ține treji noaptea. Pe când, carbohidrații, cum ar fi pâinea sau pastele eliberează noradrenalină ce ne face somnoroși.

Temperatura neadecvată

Un factor important este temperatura neadecvată. În cazul în care spațiul de somn este prea cald sau prea rece, corpul își pierde tempratura sa constantă și normală pentru somn, iar noi devenim agitați. Acest lucru este datorat faptului că temperatura noastră scade în timpul somnului. În acest mod, o tempratură normală pentru somn trebuie să fie cu jumătate de grad mai mic decât cea din timpul zilei.

Stresul și mintea încărcată

Un alt inamic al somnului este stresul și gândurile profunde asupra acestuia. În momentul în care ne ducem grijile în pat, devine mult mai greu să adormim sau să ne bucurăm de un somn normal. Avem șansa de a adormi brusc, iar atunci când e trezim să simțim că nu am dormit deloc. Unii specialiști recomandă ca în astfel de momente să ne ocupăm mintea cu acțiuni ce ne vor ajuta să ne distragem mintea, cum ar fi rezolvarea unui puzzle.

 

Află prețul

...